Fényképezés a Facebookon

Legfrissebb hozzászólások

Címkék


        Bemutatkozás              Szolgáltatások              Esküvő fotózás              Esküvői videokészítés              Galéria              Kapcsolat

Technikai háttér a gyakorlatban - egy kis elmélet :)

2011.10.21. 18:31 | vegati | Szólj hozzá!

 

 

Canon XF100 

A minőségi ugrás!
 
 

 A Canon filmje az XF100-as kameráról

 "A Canon XF100-as kamerájának bevezetésével tovább bővítette
professzionális videokameráinak forradalmi XF-sorozatát."
 


A kamera a 4:2:2 színmintavételezésű, full HD felvételeket, 50 Mbps sebességgel rögzíti. A világ nagy TV társaságainál és az EBU-ban (European Broadcasting Union - Európai Műsorsugárzók Uniója) ez a követelmény. (A BBC ezt a kamerát vitte az Északi-sarkra forgatni, ezzel a kamerával készül 3D-s film a National Geographic számára...)  

 

 

De mit is takarnak ezek a betűk és számok a gyakorlatban?

 

Full HD,

azaz 1920x1080 pixel felbontás.

Ez a kamera valóban 1920x1080 pixel felbontású CMOS érzékelővel rendelkezik. Ezt azért kell megemlíteni, mert sok esetben a kisebb felbontású érzékelő képét szoftver segítségével növelik erre a méretre (és ugye az nem ugyanaz a minőség), ill. HD-nak (vagy HDV) nevezik az 1280x720 pixel felbontású képet is, ami jóval kisebb mint a full HD.

 

 

Miért jó a full HD?

 

Azonos felbontásban, kb ötször nagyobb méretben lehetne nézni a TV-t.
Persze nem ötször nagyobb TV-n nézzük.

 

 

 

Akkor miért is hasznos ez a felbontás, a következő két kép mutatja meg:

  

 Igen, a kép élessége, zajossága és részletgazdagsága!

Ezt nagyon jól tükrözi ugyanannak a felvételnek a két különböző felbontása a videomegosztókon található videókon. Pedig ott a HD még csak az 1280x720-as felbontás nagy tömörítéssel.

Pl: http://indavideo.hu/video/Geszti_Peter_es_a_Gringo_Sztar

 

 

4:2:2 színmintavételezés

Az amatőr kamerák  (és a HDV kamerák is) 4:2:0 színmintavételezést használnak:

 

A bal oldali képen látható, hogy ugyanakkora területen - tehát az egész képen is - csupán töredékét rögzítik a színinformációknak a 4:2:2 (jobbra) színmintavételezéshez képest.

Így a színek apró árnyalatai elvesznek. Ez annyira nem is lenne érzékelhető, hisz a szemünknek is meg vannak a korlátai.


A több szín rögzítésének az utómunka során van nagy jelentősége. Amikor állítunk a képeken óriási a különbség, a lehetőség a finomabb hangolásra. Persze nem muszáj dolgozni a képen, ha a minőség nem számít.:)

 

50 Mbps

Másodpercenként 50 megabitnyi adatot rögzít a kamera. Ez egy DVD-nek (ami 6 Mbps körül mozog) többszöröse. Többszörös mennyiségű adat, szín és világosság információ kerül a képre, mint egy hagyományos DVD-n.

 

MXF kodek

A fenti adatmennyiséget a Canon által is használt, egyre elterjedtebb nyilt forrású MXF (Media Exchange Format, vagy Material eXchange Format) kodek segítségével kódolja. A MXF egy kiváló minőséget produkáló kódolási eljárás. A Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE - Filmes és Televíziós Mérnökök Társasága) által meghatározott professzionális digitális videó hordozó formátum.

 

A kamera méretéről

Ebben a kamerában benne van az a tudás, ami egy nagy vállkamerában, csak a súlya (ötöde) és a mérete kisebb. Direkt olyan célokra fejlesztették ki, amikor a nagy kamera nem használható, vagy nem célszerű a használata.

Kicsi a helyigénye, pl. egy kétszemélyes repülő kabinjában is kényelmesen használható.
Könnyű, így sokáig lehet vele kézből dolgozni, akár egész nap, pl. egy esküvőn. Az állványról felvett esküvő statikus, élettelen, távolságtartó. Szerintem a kényelmes videós használja.

A Canon XF100 kamera fejlett optikai képstabilizátor rendszerrel rendelkezik, ami megszünteti a kép remegését, feleslegesé teszi az állvány használatát, élőbb, jelenlévőbb filmet lehet készíteni az eseményekről, mely sokkal jobban vissza tudja adni a hangulatot. (Persze sokszor tud hasznos lenni az állvány. Pl. bizonyos színpadi produkcióknál is...)

Amikor megjelentek az első full HD felbontású amatőr handycamek, azt olvashattuk, hogy ki lehet dobni az profi SD TV-s kamerákat, hiszen ha a fullHD-s amatőr kamera képét átkonvertáljuk SD formátumra sokkal jobb képminőséget kapunk a profi kamerák SD-ben rögzített képénél. Ez igaz is - természetesen csak az amatőr marokkamerák korlátozott lehetőségein belül...

 

 

 

Felmerül a kérdés:

Mire jó ez az egész, ha csak hagyományos TV-n nézem meg a kész filmet DVD-ről?

 

Így is jobb képminőséget kapsz vissza. Lásd a fentieket!

 

PLUSZ 01:

Megkaphatod a filmet Blu-Ray lemezen, HD-felbontásban is (Ha most még nem is tudod lejátszani, csak gondolj arra mennyit fejlődött a világ a kazettás magnók, a CD, ... megjelenése óta.)
 

PLUSZ 02:

Ha a kamera által rögzített eredeti minőséget szeretnéd élvezni, akkor egy winchesteren megkaphatod a teljes, vágott anyagot. (Ebben az esetben óránként 24 GB-al lehet számolni.)

 

 

Ebben a kis összefoglalóban megpróbáltam erősen leegyszerűsítve, közérthetően leírni a kamera legfőbb jellemzőit.
Aki szívesen olvasna többet, annak a magyar leírás mellett ajánlhatom a BBC mérnökének erősen szakmai elemzését a kameráról

 

 


Bemutatkozás           Szolgáltatások           Esküvő fotózás           Esküvői videokészítés           Galéria           Kapcsolat

 

Címkék: bluray felbontás képstabilizátor full hd canon xf100 képélesség részletgazdagság színmintavételezés

A bejegyzés trackback címe:

https://fenykepezes.blog.hu/api/trackback/id/tr963320515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
        Bemutatkozás              Szolgáltatások              Esküvő fotózás              Esküvői videokészítés              Galéria              Kapcsolat